Prinsessendag
Prinsessendag? Ja. Koningsdag was eerst Koninginnedag, maar tot 1900 ongeveer werd deze feestdag Prinsessendag genoemd. Het was de verjaardag van prinses Wilhelmina die gevierd werd. Het doel van deze nationale feestdag was om van de Limburger, de Fries, de katholiek en de protestant een volk te maken. Er is veel veranderd sinds die tijd, maar de feestdag bleef. En sommige tradities ook.

Vrijmarkt
De vrijmarkt is zo’n traditie die onlosmakelijk verbonden is met Koninginnedag of Koningsdag. Op deze dag mag iedereen, zonder vergunning, spulletjes, eten en drinken verkopen op de daarvoor bestemde plekken. Dat wakkert de ondernemersgeest van velen aan. Vrijmarkten zijn dus razend populair, ook onder de bezoekers.

Vrijwel elke stad en elk dorp organiseert een vrijmarkt met. Je vindt vrijmarkten in parken, op parkeerplaatsen en in winkelstraten. De bekendste en grootste vrijmarkten vind je in Amsterdam, Utrecht en Den Haag.

Oranje boven
Het is eigenlijk een feestdag om de staatshoofd te eren. Daarom dragen we allemaal oranje die dag. Maar het is natuurlijk niet verplicht om aan de koning te denken. Dat hoeft ook niet, er is afleiding genoeg. Voor schoolkinderen worden de Koningsspelen georganiseerd en overal zijn oranjefeesten, zoals Kings Day in Amsterdam. Ook de nacht ervoor wordt er flink gefeest. Bijvoorbeeld bij Koningsnach in Den Haag of Nacht van Oranje in Rotterdam.

Alle oranje festiviteiten gaan gepaard met optredens, live muziek en DJ’s. De plaatselijke horeca pakt uit en maakt er een echte feestdag van en de leukste uitjes voor Koningsdag hebben wij verzameld op Dagtrip Doen!